Rodinný recept „Kačká ála Repina“ prezradíme iba vám!
Viete, ako to robí mama Repiská, keď nám chce pripraviť tú najlepšiu pochúťku?
Kačku večer pred pečením riadne umyje, nasolí a posype rascou. Vloží ju do keramického pekáča, v ktorom sa bude piecť a na noc uloží do chladničky. Na druhý deň ráno zapne rúru na 140-150 stupňov a kačku tam šupne - tak ako je. Piecť treba pomaly. Nič nepodlieva, nič s ňou počas pečenia nerobí, ani neotvára rúru. Pečie asi štyri hodiny, potom do hrnčeka zleje masť, čo sa vytopila a kačku dá ešte na pár minút odokrytú zapiecť na 200 stupňov.
Je fantastická a takmer bez roboty, už ju takto robíme roky!
Samozrejme, ku kačke patrí pravá domáca knedľa. Potrebujeme na ňu:
- 2 hrnčeky 250 ml hrubej múky
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 42 g droždia
- 6 dl mlieka
- 1 vajce
- 2 kávové lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
Do misky preosejeme múku, pridáme kvások, soľ, vajce a mlieko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri časti. Vytvarujeme knedľu a necháme 20 minút podkysnúť. Do pekáča dáme variť vodu, po 20 minútach kysnutia doň vložíme knedľu. Zakryjeme druhým pekáčom, stiahneme obidva horáky na najslabší plameň a varíme 20 minút. Po 20 minútach je knedľa uvarená. Hotovú knedľu potrieme maslom.
Čo ešte chýba k dokonalosti? No predsa kapusta!
Keď sú ostatné veci pripravené, kapusta je vyslovene „minútka“
Obsah pohára sterilizovanej kapusty vysypeme do hrnca a privedieme do varu. Počas miešania pridávame hrubú múku, pokiaľ nám kapusta nezhustne. Dochutíme a môžeme podávať.
Hm, ale predsa len, na čosi sme ešte zabudli. A bez toho by to predsa neboli hody!
Tak teda, v našej rodine patrí k pečenej kačke aj k hodovému obedu pohár dobrého vínka.
A teraz je to už naozaj všetko. Želáme Vám: „Dobrú chuť!“