Gazdinky, máte už napečené medovníčky?
Aké by už len boli Vianoce či Veľká noc bez voňavých medovníčkov? Ani sa nenazdáme a začneme vypekať vo veľkom. Mamičky, nezabudnite do pečenia zapojiť aj svoje malé ratolesti, budú mať z tejto činnosti určite radosť. Zabavia sa dôležitou prácou a keď vám pečenie s ich „výdatnou pomocou“ potrvá o čosi dlhšie, nevadí. Za tú detskú radosť a rozžiarené očká to rozhodne stojí!
Ak ešte rozmýšľate nad výberom správneho receptu, jeden rokmi overený vám ponúkneme:
Recept na vianočné medovníčky overený Omšenskými gazdinkami
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
150 g práškového cukru
2 celé vajcia
2 polievkové lyžice medu
125 g Palmarinu
1 kávovú lyžičku sódy bicarbóny
mletú škoricu a rozdrvené klinčeky
Postup: Z prísad vypracujeme cesto, ktoré necháme 2 hodiny odstáť. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky potrieme vajíčkom a kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.
Vychladnuté medovníčky s láskou vyzdobíme pripravenou polevou: Cukrovú polevu na jednu dávku medovníčkov pripravíme zo 140g práškového cukru, 3 kvapiek citrónovej šťavy a jedného bielka. Všetky tri zložky miešame 20 minút. Potom už stačí medovník len pekne ozdobiť a maškrta je na svete.
Máte aj vy nejaký chutný a zaujímavý recept? Pošlite nám ho a podeľte sa so svojimi susedmi!