Vyskúšajte aj vy typické jedlá z našej minulosti
Občasná striedmosť vôbec nie je zlá vec. Prospeje nášmu zdraviu a precvičí aj pevnú vôľu.
Poďme sa spolu pozrieť, ako varili v Omšení naši predkovia. Dominantou v strave jednoduchých ľudí bol semencový olej, pretože všetky jedlá sa zasmážali olejom. Základnou surovinou na výrobu jedlého oleja v Omšení bol konopný semenec. Ten sa vyrábal ručným „zaťahovaním“ v tzv. zábojoch. V okolí Trenčína boli ešte pred rokom 1900 dva záboje na lisovanie olejnatých semien, a to v obci Hrabovka a Kubra. Sezóna na „zaťahovanie“ začínala od fašiangov a trvala do Veľkej noci. Ručne vyrobený olej bol lahodnej chuti a krásne voňal. Pretože ho „zaťahovali“ len po troškách, býval vždy čerstvý. Olej sa uchovával v hlinenej nádobe zvanej „ plosk“. Na Popolcovú stredu vzali gazdinky všetky hrnce na potok. Tam ich popolom vyčistili od mastnoty a dobre vyutierali slameným vechťom.
Nielen olej si naši predkovia vyrábali doma, rovnako si raz do týždňa sami piekli aj chlieb z pšeničnej múky. Jeho nedostatok kruto pociťovali po živelných pohromách, neúrodných rokoch, či počas vojny. Chlieb mali preto vo veľkej úcte a vážnosti. Čo myslíte, neškodilo by, keby sme si aj dnes dokázali viac vážiť voňavé pecníky, však?
A aké boli typické pôstne jedlá našich starých materí? Zopár z nich vám priblížime: sudová kapusta poliata semencovým olejom, s prílohou v šupke upečenými alebo varenými zemiakmi, varené zemiaky pomiešané s utlačeným semencom, posypané cukrom a poliate olejom a varené zemiaky popučené dreveným tĺčikom a posolené, ktoré sa zapíjali cmarom alebo kyslým mliekom.
Ako vidíte, zemiaky sa pred jedením poliali olejom a väčšina pôstnych jedál sa bez oleja nezaobišla. Aj keď nikto z nás už doma olej nevyrába, kuchyňu našich predkov ochutnať môžeme! Vráťte sa o pár rokov dozadu a pripomeňte si staré časy jednoduchými jedlami.